Odlarens guldgruva

Så hur lycka man med enkla medel odla över sin och andras förväntan, utan att fuska, använda förbjudna medel eller annat? Jag tycker jag förtjänar en professorslön för mitt kunnande. Alla kan ju se, att går att lyckas bra mycket bättre i praktiken, än det går att producera annat än vilda fantasier till en rejäl lön och professur på SLU..Visst måste det räknas till en särskild och besynnerlig konst att år efter år misslyckas med eko-odling så till den grad att man lyckas försäkra sin arbetsgivare om att inte få sparken?!?!

Hur matas avundsjuka och missunnsamhet? Hur matas Gallimattias så att denne inte svälter ihjäl på kuppen?

Börja först och främst med att tillverka din egen maskkompost. En isolerad låda så att de små produktiva liven helst överlever vintern. Sätt finmaskigt metallnät i botten. Dubbelt putsnät är billigt och mycket bra mot råttor och möss. Annars kommer de senare kalasa på dina bästa partners i odlandet. De som skapar din jord genom att äta skal och rester från grönsaker, de begagnade kaffefiltret efter slurken, bärmassan efter saftkoket, äggskal osv. Lägg bara inte dit kött eller rester av kött.. Det drar till sig flugor. Din bästa maskkompis är Dyngmasken. "Eisenia fetida" om jag minns namnet rätt. Du kan alltså hitta den hos bonden tex eller köpa av de som säljer..

Maskkompostens förträfflighet ligger i att du behöver aldrig gräva. Annat än när det är dags att tömma. Glöm omrörningar, ständig grävning, veva tunnor och annat. Det är bara onödigt besvär om du låter masken göra allt jobbet istället.

Börja med att lägga din första påse hushållsavfall på botten i komposten. Den ska ha en nätbotten (insektsnät) i själva kompostutrymmet innanför isoleringen, för avrinning av lakvatten och överflödigt vatten.. Sedan låter du de första kolonisatörerna av maskar landa på det de föredrar, ekogrönsaker i halvt om halvt otjänligt tillstånd. Det som nu händer och om du fortsätter lägga på mer avfall för varje vecka, två gånger per vecka är att maskarna kommer göra jord av allt du slängt i. Tids nog har du aldrig sett så mycket mask och dess mer effektivare blir din kompost och du kan lägga dit mer. De avslutar inget utan att vara klara utan förflyttar sig uppåt först när allt ätbart är omvandlat från botten.

Den här jorden har inte spadats i en enda gång. Som du ser är fronten tillverkad  i sektioner för att enkelt kunna plockas ner vid "skörd". Innanför frontbrädorna som har en luftspalt sitter en skiva frigolit som isolering och den är ju bara på bilden uppdragen en bit. Vad som nu kan ske är att dra upp frigolitskivan helt. Ta en skyffel, en bred platt vinklad spade, trycka in den vågrätt en bit ner under de sista grönsakerna och alltså inte ha ihjäl större delen av maskpopulationen. Lyfta de aktiva kolonisterna tillfälligt över i den andra sektionen eller lägga "locket" av grönsaker o mask o jord på ett plastskynke. Ta all den kalasjord man behöver och till sist lägga tillbaka de sista översta entusiasterna så de kan fortsätta med det de höll på med. En vecka senare kommer ju mer avfall hemifrån och kretsloppet bara fortsätter och du har kanonjord till blommorna, blomlådor och grönsakerna som inte går att köpa för pengar och den kan och bör du blanda den med vanlig jord eftersom detta är rena dynamiten.

Ett aber med frigolit är myror. De trivs i torra komposter och kommer göra ett värdelöst såll av din frigolit och oduglig som isolering. Mattbitarna var bra som glid och att hålla vätska borta från träkonstruktionen.. Springor runt hela lådan ventilerar och en luftspalt spara virket under många år, så att det inte ruttnar. Sidor av trä som riskerar direkt kontakt med jord har golvmatta som täckning. Botten är plastad med samma matta så att vatten,lakvatten kan ledas ut på ett ställe där metallnät hindrar möss från att komma in. Till det ska ju läggas att mössen kan lyfta ditt lock på kompostlådan om det är för lätt. Så lita inte på höjden. Som åsyna vittna var jag tvungen att inse att de tog sig in ifrån ovan istället. Avfallet lockar faktiskt med sina dofter... Hävs det i mycket saftavkok eller mycket grönsaker så kan man ta en grep och blanda överst för att undvika alltför starka odörer annars sköter maskarna om saken på bästa sätt själva. En hel hink saftavkok fördelas när den läggs i komposten. Maskarna är galna i frukt och bär. Vattna alltså ofta för att göra komposten obehaglig för myror. Med god avrinning kommer maskarna aldrig klaga. Men du kommer ångra om myrorna etablerar sig.

Kroppkaksätarna slänger mycket blöta potatisskal på en gång. Det kan med mycket vatten orsaka en temperaturökning som gör komposten till en samhällsfara för maskarna och de kommer i samlad tropp fly värmeutvecklingen. Detsamma med gamla utgångna mjölpåsar. Mycket väta och mycket grönsaker kan alltså orsaka en självförbränning. Precis som ladan kan ta eld om höet är för fuktigt när det läggs in och packas. Komposten hinner nog inte brinna men sticker maskarna har du ett annat problem.

Din kompost måste kunna båda vädra ut och hålla värme, ånga och mest av allt kunna släppa ut kondens och fukt.

Under tiden som du planerar hur en kompostlåda kan se ut för att vara praktisk så ta första bästa hink och samla nässlor i. Klipp helst av dem vid marken så att rötterna blir kvar. Du vill inte bli av med dina bästa tillgångar. Fyll hinken med hela nässlor och häll på vatten så det täcker. Efter ett dygn tar du grepen och vispar om ordentligt en stund och upprepar detta varje dag. Det ska verkligen skumma för det som du gör är upprätthålla syresättning av vattnet. Här ska inga bakterier som trivs i syrefattig miljö kunna utvecklas.De flest av dina blommor o grönsaker trivs inte med dem. Efter en vecka börjar blandningen faktiskt osa skit och du tog väl en hink som har lock. Om inte lukten är ett gott kännetecken så ska du nog pyssla med annat. Det här är inget för dig.

Redan nu kan vattnet användas och nu kommer den spännande delen av detta hemlighetsmakeri. Det här är så starkt att det måste spädas en del till tio delar vatten. Dessutom ska det appliceras på bladen när solen absolut inte skiner. Alltså efter solnedgången när kvällningen hunnit en bit och fotosyntesen avstannat. Då tar du kannan med stril och upptäcker att det räcker att vattna bladen. Du kan raskt avverka jordgubbsraden, salladsplantorna och broccolin. Medlet är drygt och räcker på detta sätt länge. Dessutom integreras det i växten på ett sätt som överträffar andra som tex rotgödning. Jmfr med din egen kropp och det du tar genom munnen och det som sprutas in i blodet. Vilket är effektivast? En hink räcker till hela din odling och använd det inte för ofta, en gång i veckan. Kombinera inte med annan gödsling. Vänta en vecka. Sluta inte vispa om vattnet dagligen. Fyll på med mer regnvatten. Kranvatten går också bra men regnvatten har du väl redan sparat och samlat så mycket det går. :)

 

10 Nov 2015

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
UA-69926030-1