Bildsamling från från olika år och säsonger
Galleri
Min koloni på ett naturskönt område i Sydsverige. Uteplatsen skymtar till höger i solgasset och förgrunden. På verandan hänger en hammock under tak. Här gungas det och vilas i dvala och i svalka..
Kommentera gärna. Frågor är välkomna och besvaras efter förmåga.
Nedanstående är kommentarer och förklaringar till Galleriet. Titta gärna!
Bloggen En Odlares Guldgruva har en länk längs ner.
Vad som kan ses i bildsvitens dokumentation från kolonin är olika byggen för att förädla konsten, trivseln med odling och göra sig själv oändligt förnöjsam.
Det senaste i raden är stödet/buren för ärtor. 280 hög, 280 x 420 i fyrkant, fullständigt isärtagbar i sektioner och denna säsong 2015 försedd med strategiska gångjärn i varje sektion för än lättare hantering. Endast takdelen är en hel sektion och kan lyftas av och på av en person med lite teknisk finess. Ärtorna, fastän sådda mer än en månad efter så växte de över taket utan vidare. Ursprungligen skulle den varit 340 men det blev ohanterligt. Dock verkar ärtorna kunna sträcka sig mot fyra meter utan större besvär.
Ärtor kan alltså odlas på alla sidor och i ytterligare tre rader inuti, ända upp till fullhöjd. Nät som är uvresistent och lämpligt för ärtor och andra klängväxter finns på http://www.lindbloms.se
Varje så-rad är kopplad till gemensam vattenförsörjning. Tyvärr är svettslang en dålig investering. Den går sönder för lätt, ett övertryck spränger den, blir ett hål större än de andra, vilket enkelt sker, slipper det mesta vattnet ut där. En slang från säsongen före släpper igenom mindre vatten är en ny osv. En annan idé är redan på g.
Såbäddarna skyddades av gräsklipp vilket ju behåller fukten och minskar vattenbehovet och skyddar mot brännande sol, men blir en magnet för koltrasten som repar efter mask och snart river kring rötterna till plantorna och skadar dem. Plantdöden i torka bredde ut sig. Därav sattes duken upp men då kom inte regnet åt så bra längre.. Koltrasten gick inte gärna in i buren så de tre raderna där inne fick vara ifred. Sparvarna var lite modigare men gjorde ingen skada..
Byggde en ny grind för att motsvara höjden på staketets förlängning i höjdled för att avskräcka rådjur från sina kalas. Året dessförinnan var första gången de varit inne och ätit ärtor på mer än tio år av koloniägande.
Tillverkade verandadekoration av strö.
Salladen är Batavia, sorten Sierra också det en delikatess. Fasta, krispiga huvuden. Ypperlig kvalitet och smak.
I växthuset trivs körsbärstomater, kinesisk gurka och en vinranka med blå druvor. Där odlas paprika och tidiga jordgubbar. Tomaterna växer som druvorna, nästan i klasar. Bladet som håller en tumme där den senare alltså inte är en kontorsdito och ägaren ofta ses i stövlar är ingen fantasi. Har du sett SLU-professorerna som påstår att eko-odling ger upp till 50 % sämre skörd, bära stövlar, måste du drömt. De har aldrig haft ett par stövlar på fötterna än mindre ägt några. De har aldrig provat att odla, de sitter och drömmer inlåsta långt ifrån den goda jorden.
I växthuset odlas i de yttre sektionerna omväxlande tomater o gurka om vartannat. Kompost grävs ner direkt för att maskarna ska kalasa och göra det de är bäst på.Att producera näringsrik jord direkt. Jag kommer aldrig bära ut jord eller bära in ny.
Bilden på fyra kinesiska delikatessgurkor, med underbar arom, visar att inte alla böjer sig efter EU-reglerna. Et aldrig så litet friskhetstecken i denna deras mörka värld.
Den lågbyggda konstruktionen med fiberduk ovanpå och putsnät som stärkande, bärande stöd och underlag, är för jordgubbar. Nätet gör att konstruktionen tål snö. Några strategiska stolpar som stöd besparar konstruktören nya utgifter. Fullständigt fågelskyddat och med droppbevattning. Mittsektionerna viks upp och läggs på den yttre sektionen sedan kan de bägge ställas på högkant för enkel åtkomlighet.
En stenvall arrangerades som avgränsning för nivåskillnader. Blev över förväntan och överraskande bra. men har changerat över åren och behöver en renovering.
Växthusets kulör fick en upplyftning till rött istället. Till nästa år får plåtarna på taket samma färg.
Den som vill titta närmare på växthuset, konstruktionen och det lättsmälta innehållet kan besöka www.byggla.se. Projektet är till fullo presenterat under "Åttakantigt Växthus".
Odlarens väg till Galaxen
Ta gärna del av uppdateringar och tips från min del av odlarvärlden.
© 2011 Koloni.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.